Ciasteczka łąką malowane

To zajęcia z cyklu „Dzika kuchnia”, jedne z moich ulubionych. Dzieciaki od podstaw wykonują pyszne ciasteczka, do których mogą dodać jadalne kwiaty: lawendę, nagietka, mięte, płatki róży i dostępne o danej porze roku jadalne chwasty: nasiona pokrzywy, kwiaty tasznika, krwawnika itp.

Zajęcia sprawiają radość zarówno młodszym uczestnikom jak i tym starszym – licealistom. Jest dużo śmiechu i zabawy, od wbicia pierwszego jajka – niektóre dzieci oddzielają żółtka od białek pierwszy raz w życiu! A później ciasteczka wychodzą z pieca i na całej świetlicy pachnie wanilią i ziołami 🤗😋. Następnie jest lukrowanie – samodzielnie też wykonują lukier i próbowanie. Najbardziej lubię ten moment kiedy po pierwszym kęsie uczestnik mówi z niedowierzaniem (jakby miały się nie udać) – to jest pyszne!